Sämpylät
Kylmässä kohotetut sämpylät
Aika: 12½ t, josta 12 t kohoamiseen ja 12-15 min paistamiseen 12 kpl
50 g hiivaa
3 dl kylmää vettä
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 tl hienonnettua leipämaustetta (anis, fenkoli ja kumina)
n. 9 dl vehnähiivaleipäjauhetta
1. Liuota hiiva kylmään veteen suuressa taikinakulhossa. Lisää öljy, suola ja mausteet. Sekoita
jauhot taikinaan ja vaivaa sileäksi.
2. Leivo taikinasta sileitä sämpylöitä ja pane leivinpaperille pellille.
3. Kohota sämpylöitä leivinliinan alla jääkaapissa n. 12 tuntia.
4. Ota sämpylät huoneen lämpöön ja pane uuni kuumenemaan n. 225 asteiseksi.
5. Paista sämpylöitä uunin keskiosassa 12-15 minuuttia.
Rouhesämpylät
Aika: noin 1 3/4 t, josta 1 t kohottamiseen ja
15 min paistamiseen. 25-30 kpl
2 dl vehnärouhetta
3 dl vettä
50 g hiivaa
7 dl (rasvatonta ) piimää
2 tl suolaa
2 tl sokeria
1½ dl vehnäleseitä
6 dl grahamjauhoja
n. 1 l ruissihtijauhoja
1. Keitä vehnärouhetta vedessä kunnes se pehmenee eli n. 30 minuuttia. Anna seoksen jäähtyä.
2. Murentele hiiva kulhoon.
3. Lämmitä piimä 37-asteiseksi.Kaada tilkka piimää hiivan joukkoon ja sekoita kunnes hiiva liukenee.
Lisää loppupiimä, suola, sokeri, leseet, jäähtynyt rouheseos, grahamjauhot ja vajaa litra ruissihtijauhoja.
4. Alusta taikinaa kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Ripottele hiukan jauhoja taikinan pinnalle ja kohota peitettynä n. 30 min.
5. Vaivaa taikina kimmoisaksi jauhotetulla alustalla.
6. Leivo taikina n. 65 cm:n pituiseksi tangoksi. Jaa tanko 2-2½ cm:n levyisiksi paloiksi. Nosta palaset
leikkauspinta ylöspäin leivinpaperilla peitetylle pellille.
7. Kohota sämpylöitä leivinliinalla peitettynä n. 30 minuuttia.
8. Paista sämpylöitä uunin keskiosassa 225 asteessa 12-15 min.
9. Jäähdytä sämpylät ritilällä leivinliinan alla.