Pullat

Pullat

 Pullataikinan perusohje

½ l maitoa

50 g hiivaa

1 muna

2 dl sokeria

1 rkl kardemummaa

n. 1 kg vehnäjauhoja

200 g leivontamargariinia

Voiteluun: muna

Koristeluun:  mantelilastuja tai raesokeria

1. Liota kädenlämpöiseen maitoon hiiva. Lisää joukkoon muna, sokeri, suola ja kardemumma.

2. Sekoita joukkoon vehnäjauhoja, niin että taikinasta  muodostuu löysähkö velli. Sekoita muutama minuutti,  hiiva saa tarvitsemaansa happea.

3. Vaivaa loput jauhot joukkoon vuorotellen sulatetun ja jäähdytetyn margariinin kanssa. Alusta tasaiseksi ja kimmoisaksi. Taikina on valmis kun se irtoaa helposti leivontakulhon reunoista ja käsistä.

4. Nosta taikina lepäämään vedottomaan paikkaan, leivinliinan alle. Anna kohota kaksinkertaiseksi.

5. Leivo kohonneesta taikinasta haluamisia vehnälevonnaisia.

6. Voitele kananmunalla, paista ja nautiskele.

Paistolämpötilat ja -ajat:

  • pikkupullat, 225 astetta 8-10 min
  • pitko, 200 astetta 15-20 min
  • juhlapitko, 175 astetta 20-30 min

Pieniä pullia leipoessa jätä taikina pehmeäksi. Pitkot vaativat tiukemman taikinan.

Puolen litran taikinasta saa:

  • 25-30 pullaa tai korvapuustia
  • kolme pitkoa

Laktoosittoman pulla

Laktoosi-intolerantinko ei saa käyttää ruokavaliossaan maitotuotteita, koska maitosokeri ei hajoa ruuansulatuksessa. Pullan leivonnassa nesteen vaihtaminen hyla-maitoon tai veteen ratkaisee ongelman. Lisäksi on muistettava tarkistaa, että leivontamargariini on kasvisrasvapohjaista. Muuten pullat leivotaan samaan tapaan kuin tavalliseen maitoon valmistettu