Pikkuleivät

Ruiskakut Varsinais-Suomi

n. 30- 40 kpl

150g ruissihtijauhoja    

150g vehnäjauhoja       

1tl     leivinjauhetta

200g voita                    

100g sokeria                 

2rkl   kermaa

kaulimiseen vehnäjauhoja

1. Sekoita keskenään ruisjauhot, vehnäjauhot ja leivinjauhe.

2. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi.

3. Sekoita vaahtoon jauhoseos ja lopuksi kerma.

4. Anna taikinan jähmettyä viileässä jonkin aikaa.

5. Kauli taikinasta jauhotetulla pöydällä ohut levy ja ota siitä ”reikäformulla” tai kahdella erikoisella muotilla kakkuja.

6. Nosta kakut leivinpaperilla päällystetylle pelille.

7. Voitele vedellä ja paista uunissa 200 asteessa 5-10 minuuttia vaalean ruskeiksi.

 Ruiskakkujen väitetään olevan vanhimpia pikkuleipiämme.

Manteliviipaleet

noin 40-50 kpl

1 dl mantelilastuja

400 g voita

500 g vehnäjauhoja

150 g tomusokeria

Voi, jauhot, ja tomusokeri vaivataan sekaisin ja taikinasta leivotaan paksuja tankoja,

jotka kieritellään raesokerissa. Ne pannaan kylmään yöksi ja sitten ne leikellään paksuhkoiksi viipaleiksi. Pikkuleivät pannaan leivinpaperilla peitetylle pellille ja koristellaan mantelilastuilla. Niitä paistetaan 200 asteisessa uunissa, kunnes reunat tulee vaaleanruskeiksi. (noin 10 min.)

Mantelipuikot

noin 30 kpl

375g vehnäjauhoja

275 g voita

100 g sokeria

Koristeluun:

rouhemanteli ja raesokeri

1. Jauhot, voi ja sokeri pannaan kulhoon, voi hienonnetaan veitsellä ja taikina vaivataan

hyvin sekaisin. Siitä leivotaan sormen paksuisia puikkoja, jotka pannaan vieritysten, ja niistä leikataan

5-6 cm:n pituisia pikkuleipiä. Ne voidellaan vatkatulla munalla ja kastetaan raesokerin ja mantelirouheen seokseen sekä paistetaan voidellulla pellillä 225 asteisessa uunissa (n.8-10 min)

Ässät

200 g voita

100 g sokeria

160 g vehnäjauhoja

85 g perunajauhoja

2 munankeltuaista

1.Voi pehmitetään ja vatkataan hyvin sokerin ja keltuaisten kanssa. Jauhot sekoitetaan tähän

vaahtoon ja taikinasta pursotetaan voidellulle pellille S:n muotoisia pikkuleipiä, joita

paistetaan 6-8 min 200 asteen uuninlämmössä.

 

 

Serinakakut Etelä-Savo

50kpl

200g voita             

100g sokeria

1 muna

400g vehnäjauhoja

½tl soodaa

1tl vanilliinisokeria

1. Vatkaa voi ja sokeria vaahdoksi. Lisää muna ja vehnäjauhot, johon sooda ja vanilliinisokeri on yhdistetty.

2. Pyöritä taikinasta pieniä palloja. Litistä ne peukalolla vähän matalammaksi.

Voitele kakut munalla ja ripottele päälle korppujauhoja. Paista 200 asteessa kauniin väriseksi.

Sokeri asemasta voidaan käyttää fariinisokeria ja osa jauhoista voidaan korvata ruisjauhoilla, jolloin paistamislämpötila saa olla 170 astetta.