Pikkuleivät
Ruiskakut Varsinais-Suomi
n. 30- 40 kpl
150g ruissihtijauhoja
150g vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
200g voita
100g sokeria
2rkl kermaa
kaulimiseen vehnäjauhoja
1. Sekoita keskenään ruisjauhot, vehnäjauhot ja leivinjauhe.
2. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi.
3. Sekoita vaahtoon jauhoseos ja lopuksi kerma.
4. Anna taikinan jähmettyä viileässä jonkin aikaa.
5. Kauli taikinasta jauhotetulla pöydällä ohut levy ja ota siitä ”reikäformulla” tai kahdella erikoisella muotilla kakkuja.
6. Nosta kakut leivinpaperilla päällystetylle pelille.
7. Voitele vedellä ja paista uunissa 200 asteessa 5-10 minuuttia vaalean ruskeiksi.
Ruiskakkujen väitetään olevan vanhimpia pikkuleipiämme.
Manteliviipaleet
noin 40-50 kpl
1 dl mantelilastuja
400 g voita
500 g vehnäjauhoja
150 g tomusokeria
Voi, jauhot, ja tomusokeri vaivataan sekaisin ja taikinasta leivotaan paksuja tankoja,
jotka kieritellään raesokerissa. Ne pannaan kylmään yöksi ja sitten ne leikellään paksuhkoiksi viipaleiksi. Pikkuleivät pannaan leivinpaperilla peitetylle pellille ja koristellaan mantelilastuilla. Niitä paistetaan 200 asteisessa uunissa, kunnes reunat tulee vaaleanruskeiksi. (noin 10 min.)
Mantelipuikot
noin 30 kpl
375g vehnäjauhoja
275 g voita
100 g sokeria
Koristeluun:
rouhemanteli ja raesokeri
1. Jauhot, voi ja sokeri pannaan kulhoon, voi hienonnetaan veitsellä ja taikina vaivataan
hyvin sekaisin. Siitä leivotaan sormen paksuisia puikkoja, jotka pannaan vieritysten, ja niistä leikataan
5-6 cm:n pituisia pikkuleipiä. Ne voidellaan vatkatulla munalla ja kastetaan raesokerin ja mantelirouheen seokseen sekä paistetaan voidellulla pellillä 225 asteisessa uunissa (n.8-10 min)
Ässät
200 g voita
100 g sokeria
160 g vehnäjauhoja
85 g perunajauhoja
2 munankeltuaista
1.Voi pehmitetään ja vatkataan hyvin sokerin ja keltuaisten kanssa. Jauhot sekoitetaan tähän
vaahtoon ja taikinasta pursotetaan voidellulle pellille S:n muotoisia pikkuleipiä, joita
paistetaan 6-8 min 200 asteen uuninlämmössä.
Serinakakut Etelä-Savo
50kpl
200g voita
100g sokeria
1 muna
400g vehnäjauhoja
½tl soodaa
1tl vanilliinisokeria
1. Vatkaa voi ja sokeria vaahdoksi. Lisää muna ja vehnäjauhot, johon sooda ja vanilliinisokeri on yhdistetty.
2. Pyöritä taikinasta pieniä palloja. Litistä ne peukalolla vähän matalammaksi.
Voitele kakut munalla ja ripottele päälle korppujauhoja. Paista 200 asteessa kauniin väriseksi.
Sokeri asemasta voidaan käyttää fariinisokeria ja osa jauhoista voidaan korvata ruisjauhoilla, jolloin paistamislämpötila saa olla 170 astetta.