Piirakat

 

Ilomantsilaiset vatruskat
( 40 kpl)

Taikina:                                     
2 kg perunoita
1 muna
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa

Täyte:
5 dl vettä
2 dl riisiä
1 tl suolaa
50 g voita
Keitä riisit suolalla maustetussa vedessä noin 10 minuuttia, lisää voi ja jätä hautumaan kannen alle. Kuori perunat, pilko ja keitä kypsiksi, kaada vesi pois, survo perunat ja jäähdytä hyvin.
Lisää suola, muna ja jauhot vatkainta apuna käyttäen.
Kaada massa leivinpöydälle ja leivo siitä pötkylä jauhoja apuna käyttäen.
Leikkaa palasiksi ja taputtele n 0,5cm paksuiksi pyörylöiksi.
Laita riisiä taikinan toiselle puolelle ja käännä toinen puoli päälle, jotta muodostuu puolikuun muoto.
Painele reuna peukalolla kohta kohdalta kiinni. Paista vatruskat kuumassa n. 300 asteisessa uunissa vaalean ruskeiksi.
Voitele voisulalla ja tarjoa lämpimänä.

 

Marjainen kauratoscatorttu

(diabetes)

3 dl vaaleita D-jauhoja

1½ dl kaurahiutaleita

½ tl suolaa

½ dl fruktoosia (hedelmäsokeri)

2 tl leivinjauhetta

2 dl rasvatonta maitoa

1 muna

1 dl juoksevaa margariinia

Täyte:

2½ dl mustaherukoita

Kauratosca:

1 dl juoksevaa margariinia

3 rkl fruktoosia

2½ dl kaurahiutaleita

2 rkl rasvatonta maitoa

Mittaa kuivat aineet kulhoon. Lisää maito, muna ja margariini.  Sekoita taikina tasaiseksi.

Kaada taikina voideltuun, pyöreään vuokaan (halkaisija noin 23 cm). Ripottele pinnalle mustaherukat.

 Sekoita kauratoscaa varten kulhossa margariini, fruktoosi, kaurahiutaleet ja maito.Levitä kuorrutusta tortun päälle. Kypsennä 175 asteen lämmössä noin 40 minuuttia.

Omenapiirakka

3       kananmunaa

3 dl   sokeria

1kp   maitoa (kahvikuppi)

250g voita

6 dl   vehnäjauhoja

3 tl    leivinjauhetta

täyte:

6   Omenaa kanelia ja sokeria

1. Vatkataan kananmunat ja sokeri vaahdoksi.

2. Voi sulatetaan mikrossa.

3. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja voisula sekä maito. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

4. Kaada taikina uunipellille ja ripottele omenalohkot tai silput  päälle. Ripottele kanelia ja sokeria.  Kypsennä 200 asteen lämmössä 20-30 minuuttia

 

Omenapiirakka II (E.Metsola)

200g margariinia

1,5 dl sokeria

3 dl jauhoja

1 muna

0,75 dl maitoa

1 tl leivinjauhetta

1 tl vanilliinisokeria

3-4 omenaa

kanelia ja sokeria

 

Sulata rasva tai käytä pullomargariinia. Sekoita rasva ja sokeri.

Lisää jauhoja ( ei vielä leivinjauhetta) hiljalleen, koska tässä vaihessa taikinan ei tule olla kovin kuivaa. Ota sivuun kahvikupillinen taikinaa.

Lisää kulhoon loput aineet. Sekoita voimakkaasti puuhaarukalla tasaiseksi. Taikina on valuvaa eikä pysy vuuan reunoilla.

Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan. Ripottele päälle kaneli, sokeri sekä alussa sivuun otettu taikina.

Paista 200 asteessa n.30 min.

Parasta tarjoiltuna lyhyen vetäytymisen jälkeen jäätelön kanssa.

 

Kasvispiiraat

Lämpimästä kasvispiiraasta pitävät kaikki vieraat Tarjoa se kermaviilikastikkeen ja salaatin kera,

niin annoksesta tulee värikäs ja houkutteleva. 10 kpl

Aika: noin 1 t, josta 15-20 min paistamiseen.

8 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

3 keltuaista

1 dl juoksevaa margariinia

1 dl öljyä

1½ dl kylmää vettä

Täyte:

2 porkkanaa, noin 200 g

1 paprika, noin 180 g

1 dl lehtisellerisuikaleita, noin 60 g

200 g sulatejuustoa

2 rkl perunajauhoja

Pinnalle:

1 valkuainen

1 keltuainen+ vähän vettä

1. Sekoita jauhot, suola ja keltuaiset keskenään

2. Kaada margariini ja öljy joukkoon ohuena nauhana ja sekoita nopeasti sekaisin. Lisää sen verran

kylmää vettä, että saat koossa pysyvän taikinan.

3. Kiedo taikina folioon ja pidä jääkaapissa noin 30 minuuttia tai kunnes täyte on valmis.

4. Kuori porkkanat ja raasta ne karkeaksi raasteeksi. Poista paprikasta kanta ja siemenet ja paloittele

malto pieniksi kuutioiksi.

5. Sekoita keskenään porkkanaraaste, paprikakuutiot, sellerisuikaleet, juusto ja perunajauhot.

6. Kaaviloi taikina jauhotetulla alustalla. Ota taikinasta muotilla halkaisijaltaan noin 15 cm kiekkoja.

7. Nosta kunkin kiekon keskelle vähän kasvistäytettä.

8. Voitele reunat valkuaisella, taita taikina puolikuiksi ja ummista reunat haarukalla painellen.

9. Nosta piiraat leivinpaperilla peitetylle pellille. Voitele piiraat keltuais-vesiseoksella.

10. Paista piiraita uunin keskiosassa 225 asteessa 15-20 minuuttia.

11. Jäähdytä piiraat ritilällä. Tarjoa piiraat lämpiminä rapean amerikansalaatin ja kermaviilikastikkeen

kanssa.

Ylösalas herukkatorttu

(gluteeniton)

1½ dl juoksevaa margariinia

2 dl sokeria

2 munaa

3 dl Raision gluteenitonta leipäjauhoseosta

3 rkl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

2 tl vanilliinisokeria

½ dl kevytkermaa

3-5 dl herukoita

 

Sekoita juokseva margariiniin sokeri ja munat. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja kerma.

Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Voitele tasapohjaisen kakkuvuoan (halkaisija 23 cm) reunat ja peitä pohja

leivinpaperista leikatulla ympyrällä. Kaada taikina vuokaan ja ripottele marjat päälle. Kypsennä 175

asteen lämmössä 50-60 minuuttia. Kumoa torttu ja koristele tomusokerilla.

Amerikkalainen kurpitsapiirakka

3 dl  vehnäjauhoja

2 rkl sokeria

125g voita

1       munankeltuainen

Täyte:

4  dl  kurpitsaa karkeasti pilkottuna

2        munaa

2 dl    sokeria

1 tl     kanelia

1 tl     inkivääriä

          suolaa

2 rl    vehnäjauhoja

2 dl   kuohukermaa

Nypi jauhot,sokeri ja voi ryynimäiseksi massaksi.Lisää munankeltuainen ja sekoita taikinaksi.Painele taikina pyöreään uunivuokaan,jonka halkaisija on noin 24 cm. Anna seisoa kylmässä noin 30 minuuttia. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Keitä kurpitsanpalasia vähäsuolaisessa vedessä 5-8 minuuttia. Kaada siivilään ja valuta kaikki vesi pois. Sekoita kurpitsa hienoksi soseeksi esim. mikserillä ja anna sen jäähtyä hieman. Lisää munat yksi kerrallaan. Lisää loput ainekset ja kaada seos vuokaan. Paista uunin alaosassa 40-50 minuuttia. Jäähdytä. Siivilöi päälle hieman tomusokeria ja tarjoile kermavaahdon kanssa. 

 

Raejuustopiirakka

 

Pohja: 125g. voita tai margariinia

1 dl emmental- juustoraastetta

2 ¾ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

½ dl vettä

 

Täyte: 1 tölkki raejuustoa (200g)

1 dl juustoraastetta

3 kananmunaa

1 ½ dl purjosuikaleita

½ tl suolaa

½ tl paprikajauhetta

ripaus valkopippuria

 

Lisää pehmeään rasvaan juustoraaste, vehnäjauhot, leivinjauhe ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Taputtele taikina uunivuokaan (halkaisija n. 27 cm) ja sen reunoille. Pistele haarukalla ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

 

Sekoita täytteen raejuusto, juustoraaste, kananmunat ja ohuiksi suikaleiksi tai puolirenkaiksi leikattu purjo. Mausta seos. Kaada täyte puolikypsälle pohjalle ja kypsennä edelleen noin puoli tuntia. Alenna lämpöä jos pinta alkaa tummua liikaa.

 

Peruna-tonnikala piirakka

 

3 keitettyä perunaa

100 g voita

1 tl leivinjauhetta

1 dl vettä tai maitoa

½ tl suolaa

2 dl vehnäjauhoja

 

Sekoita kaikki aineet ja painele taikina vuokaan. Lisää päälle tonnikalaa, purjoa, tomaattia viipaleina ja juustoraastetta. Paista 185 asteessa noin puolisen tuntia.