Leivät

Taikinajuuri

Näin teet leivän juuren:

Leivän juurta voit saada lähimmästä leipomosta, tutuilta ja naapureilta. Joillain paikkakunnilla myös joistakin ruokakaupoista voi ostaa leivänjuurta. Voit myös tehdä leivän juuren itse.

1. päivä:
3 rkl ruisjauhoja
3 rkl haaleaa vettä

Ainekset sekoitetaan pienessä lasipurkissa ja purkki laitetaan lämpimään paikkaan kahdeksi päiväksi esimerkiksi jääkaapin päälle niin, että kansi on löyhästi kiinni ja ilma pääsee vaihtumaan.

3. päivä:
2 rkl ruisjauhoja
2 rkl haaleaa vettä

Lisätään lisää jauhoja ja vettä ja annetaan olla purkin vielä päivä samassa paikassa.

4. päivä:

Juurta voi nyt käyttää hapanjuurileivän tekemiseen. Juuri on aluksi lievästi hapanta, mutta voimistuu sitä mukaa kun valmistat hapanleipää.

 

 

 

Voit leipoa samasta taikinasta myös reikäleipiä...

 

 

 

 

 

 

Reikäleivät

Jaa kohonnut hapanleipätaikina kuuteen palaan. Leivo taikinasta noin 2 cm:n paksuisia pyöreitä leipiä jauhotetulla pöydällä ja paina juomalasilla niiden keskelle reikä. Anna leipien kohota lämpimässä paikassa peitettynä. Jos haluat, ristikoi leipien pinta kevyesti taikinapyörällä painaen. Paista leipiä 225° asteessa uunin keskiritilätasolla 30-35 minuuttia.

... tai vaikka ruispatonkeja.

 

 

 

 


 

Ruispatongit

Leivo taikinasta ohuita, pellin pituisia patonkeja. Pellille mahtuu 4 patonkia. Leikkaa patonkien pintaan terävällä veitsellä vinot viillot. Anna patonkien kohota lämpimässä paikassa peitettynä ja paista ne 250° asteessa uunin keskitasolla 15-20 minuuttia.

Perinteisen happaman ruisleivän leipominen onnistuu hyvin kotona. Hyvästä hapanlimpusta valmistettu taikinajuuri vain paranee muutaman leipomiskerran jälkeen ja leipä maistuu kerta kerralta paremmalta.

 

 

Ruisleipä, ruislimppu, hapanleipä

 

 


 

Valmistusohje

2 leipää

Vaihe 1:
2 dl kädenlämpöistä vettä
hapanleivänjuurta
1 dl ruisjauhoja

Vaihe 2:
6 dl kädenlämpöistä vettä
½-1 rkl suolaa
noin 2 l ruisjauhoja

Vaihe 1:
1. Sekoita vesi, juuri ja ruisjauhot tasaiseksi taikinaksi.
2. Peitä muovikelmulla ja laita mielellään lämpimään paikkaan, kuten lieden lähettyville tai jääkaapin päälle. Anna käydä yön yli tai kunnes kuplii kunnolla.
3. Kun hapantaikina alkaa kuplia ja siitä leviää mieto, hapan tuoksu, se on valmista.

Vaihe 2:
1. Lisää taikinaan vesi ja suola ja sekoita niin, että suola sulaa hyvin. Laita leipään suolaa oman makusi mukaan.
2. Sekoita taikinaan jauhoja pikkuhiljaa. Jauhojen laatu vaikuttaa jauhojen määrään.
3. Vaivaa taikinaa voimakkaasti, vähintään 10 minuuttia käsin tai 5 minuuttia koneella tasaiseksi ja aika kiinteäksi taikinaksi.  Anna kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi. Kohota lämpimässä paikassa. Kohottamiseen menee 3–6 tuntia sen mukaan, kuinka lämmin paikka on. Tärkeää on, että kohotat taikinan kunnolla.

4. Kumoa taikina hyvin jauhotetulle leivinpöydälle ja jätä juurta astian pohjalle seuraavaa leivontakertaa varten. Vaivaa muutama kerta voimakkaasti ja jaa taikina kahteen osaan.

5. Pyörittele palat palloiksi ja laita leivät pellille ja peitä liinalla. Anna kohota 2–3 tuntia sen mukaan, kuinka lämmin paikka on. Kun painat leipiä kevyesti sormella, taikinan pitäisi kohota ennalleen nopeasti. Painele leipää hieman tasaisemmaksi tarvittaessa. Pistele leivät haarukalla.

6. Paista leipiä uunissa 220°C:ssa, kunnes leivät ovat kypsiä eli noin tunti.

 

 

Marttojen oma taikinajuuri

 

Taikinajuuri myydään kuivattuna ja valmiiksi pakattuna.

Hinta 10 €. maksu vain kortilla.

Osoite Lapinlahdenkatu 3 A 2 krs. ovisummeri Uudenmaan Martat.

 

"Marttojen oma taikinajuuri

 

 Uudenmaan Martoilta voi ostaa hapanleivän juurta, yli 60 vuotta vanhaa ruisjuurta sekä vaaleaa hapanjuurta, nettisivujen kautta. Juuren hinta on 20 €, joka sisältää juuren, herättelyohjeen sekä postitusmaksun. Juuri on kuivattu. Postitamme juurta kerran viikossa. 

 

https://www.martat.fi/uusimaa/tapahtuma/hapanleivan-juuri/?post-id=163464

 

 

 

 

 

 

Kauralimput

Maukkaat ja muhkeat limput, joiden hieno maku syntyy taikinan hitaasti kohotessa
Varsinaista  työaikaa ei mene tavallista pitempään

Aika: n. 4 t,  josta 3 t kohottamiseen ja 30 min. paistamiseen

2 kpl

50 g hiivaa
1 l kylmää vettä
1-1½ rkl karkeaa suolaa tai
1 rkl hienoa suolaa
1 dl kauraleseitä
2 dl kuitukaurahiutaleita
2-2,2 l vehnäjauhoja

1. Murenna hiiva taikinakulhoon. kaada vähän vettä päälle ja liuota hiiva siihen. Lisää loppu vesi ja suola.

2. Mittaa  kauraleseet ja -hiutaleet nesteeseen. Alusta lähes kaikki jauhot koneella tai käsin taikinaan ja vaivaa niin kauan, että reunoista taikina irtoaa kulhon reunoista.

3. Ripottele ohut kerros jauhoja taikinan pinnalle ja peitä kulho leivinliinalla. Kohota noin 2 t huoneenlämmössä.

4.  Hiero taikina uudelleen kimmoisaksi kulhossa ja nosta jauhotetulle leivinpöydälle.

5. Jaa taikina kahtia ja leivo molemmista soikeat limput. Ripottele niiden pinnalle ohut kerros jauhoja ja nosta ne leivinpaperille pellille. Pane leivinliina päälle ja kohota leipiä noin tunti. Tee muutama
viilto leipien pintaan terävällä veitsellä.

6. Paista uunissa alaosassa 275 asteessa noin 10 minuuttia.Alenna lämpötila 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 20 minuuttia.

7. Jäähdytä leivät ritilällä ilman leivinliinaa. Silloin niiden pinta pysyy rapeana.

Makea rasvaton leipä

(Tarvitset 3 kpl 1,5 l foliovuokaa)

1. 1 l mehua (omena, marja tai appelsiini)
3 dl maltaita (Tuoppi)  Liotetaan yön yli

 2. 2 palaa hiivaa
2 rkl suolaa
1-2 tl leivinjauhetta
3 dl ruisjauhoja
3 dl kauraleseitä
3 dl siirappia
10-12 dl vehnäjauhoja

3.  Aineet sekoitetaan hyvin keskenään
jaa vuokiin , nostata  noin1 t.

4.  Paista  175 asteessa 1t, voitele leivät siirapilla
 ja laita takaisin uuniin 175 asteeseen  ½ t

Suosittelen leipä on hyvää

Rukiiset rieskat

3 dl  piimää

½dl  öljyä

3/4tl suolaa

1½dl kaurahiutaleita

2 dl    ruisjauhoja

1/4dl pellavansiemeniä

½tl    soodaa

Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna taikinan turvota puolisen tuntia,kunnes uuni kuumenee

225 asteeseen. Jaa taikina neljään osaan ja taputtele ne leivinpaperilla peitetylle pellille kiekoiksi,

joiden halkaisija on noin 13cm. Paista uunin keskitassolla 20-25 minuuttia.

Nauti osa sämpylöistä heti tuoreeltaan ja pakasta loput. Rieskat ovat parhaita lämpiminä,

joten kannataa leipoa heti syötäviksi. Taskuleivät voi täyttää vaikkapa lihapullilla.